Lakók felett az ég

Azt mondja Bundula alpolgármester a Népszabadságnak, hogy a terézvárosi önkormányzat az esztendeje pusztító tűzvész óta 35 millió forintot költött az Andrássy út 83.-85. lakóinak lakhatási támogatására. Ez szép. De elég? S legfőképpen: mire elég? Merthogy szeptember végén megszűnik az efféle támogatás, gesztus volt-nincs, és vagy visszaköltöznek – már aki tud, mert olyan állapotba került rommá égett és/vagy szarrá ázott lakása –, vagy a meglévő önkormányzati bérlakások közül válogathat – piaci alapon.

A lakók fölött az ég még kék. Decemberben inkább plafont látnának.

Egy év sok idő. Szép kis kampánytéma kerekedett a tragédiából, hirtelen mindenki látogatott, méricskélt, szörnyülködött és persze azonnal segített. Szóban. Lett egy esernyő (védőtető – ideiglenesen). Azért maradtak még kérdések.

Botond kolléga szépen megemlékezett az évfordulóról, mint ahogy év elején mi is elvetettünk egy lényegi kérdést: nincs minden rendben azzal a biztosítással. Meg– a társasház szerint legalábbis – a katasztrófavédelemmel. Jelentésüket ugyanis bíróságra vitte a ház, mondván: szakértőjük szerint más is okozhatta a tüzet, nem csak a jelentésben leírtak. És ez most itt nagyon fontos, mert a biztosítás és a kártérítés sorsa múlik rajta. Az MKB Biztosító ugyanis (mint azt már pedzegettük korábban) kerek-perec kijelentette: építési munkálatokkal okozott kárért nem vállal felelősséget. Székely Imola közös képviselő most küzd, mint disznó a jégen, hogy a tetőjavítás ne legyen építési tevékenység. (Akkor mégis mi?)

A Forster Intézet sem kapkodott. Igaz, olyan sűrű igazgatóváltás volt náluk a nem egész 10 hónap alatt, hogy azt sem mindig lehetett tudni, hogy éppen kinek kellett volna kapkodni. Cselovszki Zoltán július 23-án még Forster-igazgatóként tárgyalt a kerületi vezetéssel (megveregették egymás hátát, hogy csak így tovább), hogy aztán augusztus 18-án már ne legyen igazgató. Jött Sághi Attila, aki védőtetőzött egy kicsit, majd pár hete távozott ő is és jött helyette Sárváry István. Majd meglátjuk ő mit csinál.

Ami biztos: a témával foglalkozó Óvári alpolgármester (aki ennek, az érintett körzetnek volt a képviselője) elvesztette a választásokat, komoly hivatalt nem kapott és már távozott is Terézvárosból. A másik alpolgármester csak jogi ügyekben morog néha, érdemi gondolata nem nagyon hallatszott a kérdésben. A kampányban szomorú szemmel nemzetközi támogatást kérő (tényleg: mennyi pénz jött be a számlaszámra és azzal mi lett?) polgármester meg lényegében pontosan egy éve nem szólal meg e témában. Három protokoll fotón láthattuk, hangját azonban az októberi választások óta nem hallhattuk.

Annyira rendben lenne minden?

Szerintünk a lakók felett borul az ég.

Bár ne lenne igazunk.

1
https://sugarut.blogstar.hu/./pages/sugarut/contents/blog/19444/pics/lead_800x600.jpg
Andrássy út,Cselovszki Zoltán,Forster,Hassay Zsófia,Székely Imola
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
terézvárosi sajtóosztály 2015-07-31 07:14:10
Mi elég? Mit tett és tehet az önkormányzat?
– avagy néhány megjegyzés egy hányattatott sorsú palotáról, gesztusról és pénzről

Egy éve égett le a padlástérben végzett munka során keletkezett tűzben az Andrássy út 83-85. szám alatti palota teteje. Az évforduló kapcsán elég sok helyen megemlékeztek a tavaly történtekről, ezek sorába illeszkedik ez a poszt is, amelynek mind hangneme, mind felvetései kapcsán fontos néhány megjegyzést tenni, már csak a tények tiszteletben tartása miatt is.
1. A terézvárosi önkormányzat a tűz után haladéktalanul a lakók segítségére sietett, gondoskodott a lakók elszállásolásáról, gyorssegélyt utalt ki részükre. A tűz után az önkormányzat 260 millió forintos költséggel elvégeztette a külső- és belső életveszély-elhárítási munkákat, továbbá eddig 35 millió forintot költött a károsultak lakhatásának támogatására. A terézvárosi önkormányzat közbenjárásának köszönhetően – kormányzati segítségként – a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ védőtetőt építtetett a házra. A terézvárosi önkormányzat társasházak számára kiírt pályázatának segítségével rövidesen megkezdődhet a közművek helyreállítása, a munkák végeztével a házban élők többsége visszaköltözhet otthonába.
2. Elég-e ez, illetve mire elég? A közel 300 millió forint ráfordítás arra volt elég, hogy az épület ne legyen életveszélyes, a lakók a tűz után ne kerüljenek az utcára és ne terhelje őket lakhatásuk költsége. A kormányzati segítségként emelt védőtető pedig arra, hogy az épület állaga ne romoljon tovább az időjárás miatt, és egyáltalán remény legyen rá, hogy a lakók belátható időn belül visszaköltözhessenek. Ha ezt gesztusnak tekintjük – bár sokkal helytállóbb az önkormányzat kerületi lakosok iránt érzett felelősségéről beszélni –, mindenki eldöntheti, mennyit ér, különösen ha figyelembe veszi, hogy egy olyan házról beszélünk, amelyben az önkormányzatnak csak nem egészen 11%-os tulajdonrésze van. Arról nem beszélve, hogy a testület közpénzből gazdálkodik és Terézváros közel 40000 lakójáért egyként felelősséggel tartozik, és bár jó lenne, ha nem így lenne, de a segítségnyújtásának vannak korlátai.
3. Ha kampánytéma lett volna a segítségnyújtás, akkor az önkormányzat nem biztosítja még egy évig a lakóknak a támogatást. Az azonban tény, voltak, akik irracionális elvárások, teljesíthetetlen követelések megfogalmazásával használták fel politikai haszonszerzésre a szerencsétlenül járt emberek helyzetét.
4. A biztosítást a társasház kötötte tartalmának ellenőrzése, szükség esetén módosítása a közös képviselő feladata.
5. A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ élén elnök és nem igazgató áll. Tökéletesen irreleváns az épület sorsával kapcsolatban, hogy a hány elnök volt időközben, a vezetőváltás semmilyen módon nem befolyásolta az épület sorsát.
6. A polgármester a tavalyi tűz óta folyamatosan foglalkozik az épület és a lakók sorsával, munkája és megszólalásai nem évfordulóhoz igazodnak. A posztban említett számlára 15 997 forint érkezett.
7. Az önkormányzat folyamatosan egyeztet a társasház tulajdonosaival, hogy az épület kálváriájára megnyugtató megoldás szülessen.
Egy katasztrófa sok mindent mozgósít és előhív emberekből: együttérzést, segíteni akarást és összefogást, de megjelennek a haszonlesők, a kárörvendők és a vádaskodók. Az eltelt egy évben mindegyikből láthattunk eleget. Talán nem lenne baj, ha hamari posztokban nem azt az önkormányzatot érnék méltánytalan megjegyzések, amelyik a katasztrófa idején mindent megtett, amit lehetőségei megengedtek.
Terézvárosi Önkormányzat Sajtóosztálya
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?